вівторок, 25 лютого 2025 р.

Рецепти млинців та вареників до Масниці

Попри те, що більшість українців звикли до млинців на це свято, раніше, за стародавніми традиціями, на Масляну готували переважно вареники з сиром.                                                          Ось декілька рецептів як млинців, так і вареників на вибір.

Солодкі вареники з сиром

Інгредієнти

Для тіста:

  • 500 г борошна
  • 250 мл теплого молока або води
  • 1 яйце
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • ½ ч. л. солі

Для начинки:

  • 300 г домашнього сиру
  • 2 ст. л. цукру
  • 1 яйце
  • 1 пакетик ванільного цукру (або ½ ч. л. ваніліну)

Приготування тіста: У глибокій мисці змішати борошно з сіллю. В окремій ємності змішати яйце, тепле молоко та олію. Поступово додавати рідку суміш до борошна, замішуючи еластичне тісто. Накрити тісто рушником і залишити на 30 хвилин.

Приготування начинки: У мисці змішати сир, цукор, ванільний цукор і яйце. Добре перемішати, щоб вийшла однорідна маса.

Формування і варіння: Розкатати тісто до товщини 2-3 мм і вирізати кружечки за допомогою склянки. На кожен кружечок покласти трохи начинки. Зліпити краї, добре защипуючи, щоб вареники не розварилися. Після цього у киплячу підсолену воду опустити вареники й варити 3-4 хвилини після спливання. Вийняти шумівкою та змастити вершковим маслом. Готові вареники полити сметаною, посипати цукром або подати з медом та ягодами.

Рецепти млинців та вареників до Масниці: солодкі вареники з сиром
Солодкі вареники з сиром

Солоні вареники з сиром (традиційні)

Інгредієнти

Для тіста:

  • 500 г борошна
  • 250 мл теплої води
  • 1 яйце
  • ½ ч. л. солі
  • 1 ст. л. олії

Для начинки:

  • 300 г домашнього сиру
  • 1 яйце
  • ½ ч. л. солі
  • 1 ст. л. сметани (для соковитості)

Приготування тіста: У мисці змішати борошно з сіллю. Додати яйце, теплу воду та олію. Замісити м'яке тісто, накрити рушником і залишити на 20-30 хвилин.

Приготування начинки: У мисці змішати сир, яйце, сіль та сметану. Добре розім’яти виделкою до однорідної консистенції.

Формування і варіння: Розкатати тісто до товщини 2-3 мм, вирізати кружечки. Викласти начинку, защипнути краї. Опустити вареники у киплячу підсолену воду. Варити 3-5 хвилин після спливання. Дістати шумівкою, додати вершкове масло. Солоні вареники традиційно подають зі сметаною, шкварками або смаженою цибулею.

Приготування вареників. Фото: Вікіпедія
Класичні млинці на молоці
Інгредієнти:                                                                                                    500 мл молока; 2 яйця; 200 г борошна; 1 ст.л. цукру; щіпка солі; 2 ст. л. рослинної олії.
Приготування: Збийте яйця з цукром і сіллю. Додайте половину молока, просіяне борошно та перемішайте. Влийте решту молока й олію, знову перемішайте. Випікайте млинці на розігрітій сковороді до золотистого кольору.
Рецепти млинців та вареників до Масниці
Дріжджові млинці

Інгредієнти:

500 мл теплого молока; 2 яйця; 300 гр борошна; 1 ст. л. цукру; 1 ч.л. сухих дріжжів; щіпка солі; 2 ст л. рослинної олії
Рецепти млинців та вареників до Масниці: дріжджові млинці
Дріжджові млинці

Приготування: Розчиніть дріжджі та цукор у теплому молоці. Додайте яйця, сіль, борошно й олію, перемішайте. Залиште тісто в теплому місці на 1 годину. Випікайте млинці на сковороді.

Млинці на кефірі

Інгредієнти:

  • 500 мл кефіру
  • 2 яйця
  • 200 г борошна
  • 1 ст. л. цукру
  • Щіпка солі
  • 1 ч. л. соди
  • 2 ст. л. олії

Приготування: Змішайте яйця, цукор і сіль. Додайте кефір і соду, перемішайте. Додайте борошно, замісіть тісто. Випікайте млинці до рум'яного кольору.


Млинці на кефірі

Рецепти млинців та вареників до Масниці: млинці на кефірі

Начинки для млинців: солодкі та солоні варіанти

Млинці — універсальна страва, яка чудово поєднується з різними начинками. Їх можна зробити як десертними, так і ситними. Ось кілька популярних варіантів:

Солодкі начинки:

  • Класична сирна — домашній сир, цукор, ванільний цукор, сметана або вершки.
  • Фруктова — яблука, груші, банани, полуниці, перетерті з медом або цукром.
  • Ягідна — чорниця, малина, вишня, журавлина з цукром або сиропом.
  • Шоколадна — шоколадна паста (Nutella), какао-крем або топлений шоколад.
  • Медово-горіхова — мед, волоські горіхи, мигдаль, фундук.
  • Зі згущеним молоком — варене або звичайне згущене молоко.
  • Макова — запарений мак з цукром або медом.
  • Карамельна — домашня або покупна карамель із вершками.
  • Ванільний крем — заварний крем з ваніллю та вершками.
  • З морозивом — кулька морозива всередині гарячого млинця.

Солоні начинки:

  • З сиром і зеленню — бринза, фета, твердий сир, кріп, петрушка.
  • Грибна — обсмажені гриби з цибулею, сметаною або сиром.
  • З м’ясом — куряче, яловиче, свиняче фаршоване м’ясо, приправлене спеціями.
  • З червоною рибою — слабосолена сьомга або форель з вершковим сиром.
  • З шинкою і сиром — шинка, твердий або плавлений сир.
  • Овочева — тушковані кабачки, баклажани, морква, цибуля, перець.
  • З картоплею і грибами — пюре зі смаженими грибами.
  • З куркою і шпинатом — відварена або обсмажена курятина з вершковим соусом.
  • З печінкою — тушкована печінка з цибулею, сметаною і спеціями.
  • Яєчна — варені яйця з зеленою цибулею та вершковим маслом.

Млинці також можна подавати із соусами: сметаною, медом, шоколадним або ягідним соусом, що зробить їх ще смачнішими.

Немає коментарів:

Дописати коментар