Попри те, що більшість українців звикли до млинців на це свято, раніше, за стародавніми традиціями, на Масляну готували переважно вареники з сиром. Ось декілька рецептів як млинців, так і вареників на вибір.
Солодкі вареники з сиром
Інгредієнти
Для тіста:
- 500 г борошна
- 250 мл теплого молока або води
- 1 яйце
- 1 ст. л. рослинної олії
- ½ ч. л. солі
Для начинки:
- 300 г домашнього сиру
- 2 ст. л. цукру
- 1 яйце
- 1 пакетик ванільного цукру (або ½ ч. л. ваніліну)
Приготування тіста: У глибокій мисці змішати борошно з сіллю. В окремій ємності змішати яйце, тепле молоко та олію. Поступово додавати рідку суміш до борошна, замішуючи еластичне тісто. Накрити тісто рушником і залишити на 30 хвилин.
Приготування начинки: У мисці змішати сир, цукор, ванільний цукор і яйце. Добре перемішати, щоб вийшла однорідна маса.
Формування і варіння: Розкатати тісто до товщини 2-3 мм і вирізати кружечки за допомогою склянки. На кожен кружечок покласти трохи начинки. Зліпити краї, добре защипуючи, щоб вареники не розварилися. Після цього у киплячу підсолену воду опустити вареники й варити 3-4 хвилини після спливання. Вийняти шумівкою та змастити вершковим маслом. Готові вареники полити сметаною, посипати цукром або подати з медом та ягодами.
Солоні вареники з сиром (традиційні)
Інгредієнти
Для тіста:
- 500 г борошна
- 250 мл теплої води
- 1 яйце
- ½ ч. л. солі
- 1 ст. л. олії
Для начинки:
- 300 г домашнього сиру
- 1 яйце
- ½ ч. л. солі
- 1 ст. л. сметани (для соковитості)
Приготування тіста: У мисці змішати борошно з сіллю. Додати яйце, теплу воду та олію. Замісити м'яке тісто, накрити рушником і залишити на 20-30 хвилин.
Приготування начинки: У мисці змішати сир, яйце, сіль та сметану. Добре розім’яти виделкою до однорідної консистенції.
Формування і варіння: Розкатати тісто до товщини 2-3 мм, вирізати кружечки. Викласти начинку, защипнути краї. Опустити вареники у киплячу підсолену воду. Варити 3-5 хвилин після спливання. Дістати шумівкою, додати вершкове масло. Солоні вареники традиційно подають зі сметаною, шкварками або смаженою цибулею.



Приготування: Розчиніть дріжджі та цукор у теплому молоці. Додайте яйця, сіль, борошно й олію, перемішайте. Залиште тісто в теплому місці на 1 годину. Випікайте млинці на сковороді.
Млинці на кефірі
Інгредієнти:
- 500 мл кефіру
- 2 яйця
- 200 г борошна
- 1 ст. л. цукру
- Щіпка солі
- 1 ч. л. соди
- 2 ст. л. олії
Приготування: Змішайте яйця, цукор і сіль. Додайте кефір і соду, перемішайте. Додайте борошно, замісіть тісто. Випікайте млинці до рум'яного кольору.
Начинки для млинців: солодкі та солоні варіанти
Млинці — універсальна страва, яка чудово поєднується з різними начинками. Їх можна зробити як десертними, так і ситними. Ось кілька популярних варіантів:
Солодкі начинки:
- Класична сирна — домашній сир, цукор, ванільний цукор, сметана або вершки.
- Фруктова — яблука, груші, банани, полуниці, перетерті з медом або цукром.
- Ягідна — чорниця, малина, вишня, журавлина з цукром або сиропом.
- Шоколадна — шоколадна паста (Nutella), какао-крем або топлений шоколад.
- Медово-горіхова — мед, волоські горіхи, мигдаль, фундук.
- Зі згущеним молоком — варене або звичайне згущене молоко.
- Макова — запарений мак з цукром або медом.
- Карамельна — домашня або покупна карамель із вершками.
- Ванільний крем — заварний крем з ваніллю та вершками.
- З морозивом — кулька морозива всередині гарячого млинця.
Солоні начинки:
- З сиром і зеленню — бринза, фета, твердий сир, кріп, петрушка.
- Грибна — обсмажені гриби з цибулею, сметаною або сиром.
- З м’ясом — куряче, яловиче, свиняче фаршоване м’ясо, приправлене спеціями.
- З червоною рибою — слабосолена сьомга або форель з вершковим сиром.
- З шинкою і сиром — шинка, твердий або плавлений сир.
- Овочева — тушковані кабачки, баклажани, морква, цибуля, перець.
- З картоплею і грибами — пюре зі смаженими грибами.
- З куркою і шпинатом — відварена або обсмажена курятина з вершковим соусом.
- З печінкою — тушкована печінка з цибулею, сметаною і спеціями.
- Яєчна — варені яйця з зеленою цибулею та вершковим маслом.
Млинці також можна подавати із соусами: сметаною, медом, шоколадним або ягідним соусом, що зробить їх ще смачнішими.
Немає коментарів:
Дописати коментар