вівторок, 19 березня 2024 р.

Говорімо правильно: пояснюємо найпоширеніші помилки в українській мові

 Лексичні помилки є найбільш очевидними, але й найбільш вживаними

В українській мові є граматичні, пунктуаційні, орфографічні, стилістичні, лексичні види помилок. Останні — це найбільш очевидні помилки, адже стосуються конкретного слова. 

    Серед лексичних помилок у нашій мові найпопулярніші — суржик, тобто росіянізми, русизми. Їх може помітити і пересічний мовець без фахової освіти, однак все одно ці помилкові слова часто проскакують у нашому мовленні

“Плеоназм — використання двох слів, які зазвичай окремо є нормативними, але у поєднанні дублюють значення одне одного. Тому їх теж зараховують до порушення лексичної норми”, — пояснює фахівчиня.  

Наприклад, "колеги по роботі". Очевидно, що колеги — це люди, з якими ви працюєте. Таких випадків є вдосталь.

Є і словосполучення, які вже здаються сталими для більшості українців. Однак вони все ж не є правильними. Але це не означає неправильність кожного присутнього в сполуці слова, помилковим є саме їх поєднання.

Це називають лексичною мовною нормою в контексті синтаксичної мовної норми, тобто некоректне поєднання слів. Власне слова “вірний”, “відкривати”, “відноситися” “дані” не порушують мовну норму, а от у певному словосполученні порушують”

Поєднання порушень лексичних і синтаксичних мовних норм можна знайти і в фразеологізмах. 

Щоб уникати мовних помилок, рекомендую насамперед зрозуміти джерело помилок. Та все ж не боятися помилятися в мовленні і не лінуватися шукати нормативні відповідники

Немає коментарів:

Дописати коментар