понеділок, 25 березня 2024 р.

День європейських авторів

 День європейських авторів — це ініціатива Європейської комісії, започаткована у 2023 році з метою відновити зв’язок молодих поколінь із читанням книг і допомогти їм відкрити для себе розмаїття європейської літератури. Понад 1000 шкіл, бібліотек і книгарень долучилися до ініціативи у березні 2023 року.

День європейських авторів відзначають 25 березня 2024 року в усіх 40 країнах Креативної Європи, зокрема і в Україні!

Наша бібліотека також доєдналася до цієї події. Методико-бібліографічний відділ Южненської публічної бібліотеки провів захід під назвою "Планета загублених шкарпеток"

Учнів 4-х класів ліцею №3 познайомили з творчістю письменників з України, Чехії та Польщі. 

Чи замислювалися ви, куди іноді зникають шкарпетки, які ми носимо? Чому їх ніде не вдається знайти і яка доля спіткає загублені шкарпетки. Автори запропонованих книжок також пофантазували на цю тему. Результат ції фантазій - до вашої уваги.

Галина Вдовиченко «Ліга непарних шкарпеток»

Хто завгодно може визнавати себе нещасним невдахою — тільки не шкарпетки, які загубили свою пару! Їхнє місце на смітнику? Ні! У вирі подій! Розпаровані й непотрібні, вони об’єднаються у Лігу непарних шкарпеток. Вони наповнять своє життя сенсом та радістю, тому що кожна шкарпетка є особливою і не­пов­тор­ною.

Книжка відомої української письменниці Галини Вдовиченко з ілюстраціями неперевершеного Арсена Джанікяна завоює серця читачів будь-якого віку. Гумор і тонка іронія, динамічна розповідь та життєва філософія — все переплелось у цій повісті, як кольорові нитки шкарпеток.


Павел Шрут «Шкарпеткожери»


 Якщо у вас «випадково» загубилася одна шкарпетка — можете не гаяти часу, марно шукаючи її по всіх закутках. Гадаєте, що вона просто загубилася десь серед випраних речей? Чи, можливо, вітер ненароком зірвав її із сушильної мотузки? Може, й так... Проте найчастіше за цим стоять… шкарпеткожери! Ці таємничі істоти живуть у кожній оселі й завжди цуплять та їдять лише одну шкарпетку з пари. Ви заінтриговані? Тоді мерщій розгортайте книгу Павла Шрута, адже з неї ви дізнаєтеся про шкарпеткожерів усе, «про що хотіли б знати, але не наважувалися спитати»!

Юстина Беднарек «Неймовірна історія десятьох шкарпеток»

Чи помічали ви, що часом ваші шкарпетки пропадають, особливо з пральної машини? І де та скільки б ви їх не шукали, знайти їх неможливо, вони просто зникають в невідомому напрямку. Чи запитували ви себе, а що власне з ними відбувається? Ще жодній людині не вдалося розкрити цю, ймовірно одну з найзагадковіших таємниць всесвіту. А ось автор цієї книги Юстина Беднарек схоже знає відповідь на це питання. 

«Я справді не уявляю, де вони губляться», — так починається історія, точніше цілих 10 історій про долю правих та лівих шкарпеток. Виявилося, шкарпетки просто здійснюють втечу з вашої пральної машини. Шкарпетки дуже волелюбні. А долі у них такі ж різні, як і людські: хтось стає справжньою телезіркою, політиком чи детективом, хтось рятує бездомного, мишенят чи кошеня, а хтось навіть виграє конкурс на найкращу квітку. У кожної шкарпетки свій характер, свої амбіції та мрії. Але не лише долі шкарпеток можуть нагадувати людські долі, самі історії — це часто розповіді про вибір, про можливість та бажання щось змінити чи залишатися у своєму комфортному кошику для брудної білизни.

Окрім презетації книжок, діти подивилися трейлер мультфільму, знятого за книгою Павла Шрута "Шкарпеткожери", зіграли в гру "Знайди шкарпетці пару", та послухали історію однієї зі шкарпеток з книги Юстини Беднарек "Неймовірні пригоди десятьох шкарпеток".

До речі, цю книгу, як і ще 19, ми отримали за прєктом "Польська полиця в Україні"

 По закінчені зустрічі діти отримали, окрім задоволення і запрошення завітати до дитячого відділу бібліотеки на весняних канікулах, ще й по смаколику. 












Немає коментарів:

Дописати коментар